İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İnanın ve Geri Dönmeyin

Çinliler bambu ağacını nasıl yetiştiriyor biliyor musunuz?

Bambu ağacının yetişmesi; önce ağacın tohumu ekilir, sulanır ve gübrelenir. Birinci yıl tohumda herhangi bir değişiklik olmaz. Tohum yeniden sulanıp gübrelenir. Bambu ağacı ikinci yılda da toprağın dışına filiz vermez.

Üçüncü ve dördüncü yıllarda her yıl yapılan işlem tekrar edilerek bambu tohumu sulanır ve gübrelenir. Fakat inatçı tohum bu yılda filiz vermez.

Çinliler büyük bir sabırla beşinci yılda da su ve gübre vermeye devam ederler. Ve nihayetinde beşinci yılın sonlarına doğru bambu yeşermeye başlar ve altı hafta gibi kısa bir sürede yaklaşık 27 metre boyuna ulaşır.

” Her başarı, sabır ile zamanı birleştirerek sağlanır. “
-Honoré de Balzac

Akla gelen ilk soru:

Çin bambu ağacı, 27 metre boyuna altı haftada mı yoksa beş yılda mı ulaşmıştır?

Bu sorunun cevabı, tabi ki beş yıldır. Büyük bir sabırla beş yıl süresince sulanıp gübrelenmeseydi ağacın büyümesinden hatta var olmasından söz edemezdik. Bir başarının şartları her zaman çok basittir. Bir süre alışın, bir süre tahammül edin, her zaman inanın ve hiçbir zaman geri dönmeyin.

Dünyanın gördüğü her büyük başarı, önce bir hayaldi. En büyük çınar bir tohumdu, en büyük kuş bir yumurtada gizliydi.”
– Edgar Allan Poe.

Sebat, ısrar, süreklilik, devamlılık, inat ve iz bırakma tutkusuyla…

Bonus Bilgi: Konu hakkında gerçek hayattan örnek.

Bu konuyu destekleyecek bir örnek olacağını düşündüğüm için yazıma sonradan ekleme yapmak istedim. Bu konuda ülkemizin başarılı ve en yüksek exit değerine sahip olan şirketi Yemek Sepeti‘ni örnek vermek istiyorum.

Çünkü Yemek Sepeti, ilk 5 yıl para kazanmadan hayatta kalmaya çalışıyor. Fikirlerine olan inancı ve iyi bir ekip olmaları, şirketin istikrarını korumadan çok büyük etken oluyor.

Kaynak: https://egirisim.com/2017/04/03/yemek-sepetinin-gecmisten-gunumuze-uzanan-basari-hikayesi/

Kimi zaman hedeflerimize giden yol gözümüzde büyür ve pes ederiz. Bu hayatımızın hemen hemen her noktasında karşılaşabileceğimiz bir durumdur. Peki bunun üstesinden nasıl gelebiliriz? Bu konuda çözüm basit ama uygulama zor. Bu konuda hedefimizi parçalara bölerek ilerlememiz lazım. Henry Ford’un bu yöntem ile bir endüstriyi nasıl değiştirdiğini “Çözümü Parçalara Bölmek” isimli yazımda bahsettim.

Bir yorum

Bir Cevap Yazın