İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Takıma Yatırım Yapın

İnsanların çoğu, bir takıma yatırım yapmanın, sonunda herkesin faydasına olacağının farkına varmışlardır. Çoğu kişi için takıma neden değil, nasıl yatırım yapılacağı önemlidir. Böyle bir yatırımı yapabilmek için atmanız gereken 10 tane adım vardır. Bunları sizinle paylaşmama izin verin lütfen. Bunları, ister bir oyuncu veya bir koç, ister bir eleman veya bir patron, ister bir lider veya onun takipçisi olup, uygulayabilirsiniz. Bir takımda, sunmak zorunda olduğunuz hizmetten fayda sağlayabilecek birisi mutlaka bulunur. Ve takımdaki herkes kendi takımına yatırım yaptığında, sağlanan faydalar katlanarak artar. İşte atmanız gereken 10 adım:

1. Takım Kurmaya Karar Verin. Bu, Takıma Yatırım Yapmanızı Sağlar.

Her yolculuk, atılan ilk adımla başlar. Takımınızı/ekibinizi oluşturan her kişinin geliştirilmeye değer olduğuna karar verdiğinizde, daha iyi bir takım yaratmak için yatırım yapmaya başlarsınız. Ancak bu sağlam bir kendini adamışlık gerektirir.

2. Mümkün Olan En Mükemmel Kişileri Bir Araya Getirin. Bu, Takımın Potansiyelini Yükseltir.

Takımı oluşturan kişilerin kalitesi ne kadar yüksekse, ortaya koyacakları başarı da o denli büyük olur. Parçası olduğunuz halde başka oyuncuları aramamanız gereken tek bir takım vardır ki, bu, ailenizdir. Aileyi oluşturan üyelerin birbirlerine tutkun olmaya ihtiyaçları vardır. Ama diğer her türlü takım, kaliteli üyelerin katılımından fayda sağlayabilir.

3. Takımınızı Geliştirmenin Bir Maliyeti Vardır. Bunu Göze Alın. Bu, Takımınızın Büyümesini Garantiye Alacaktır.

Takımınızı geliştirmenin size bir maliyeti vardır. Öncelikle, kişisel gelişimiz için harcayacağınız zamandan fedakarlık yapmak zorunda kalırsınız. Paranızı kişisel ihtiyaçlarınız için değil, takımınız için harcarsınız. Bazen yapmak zorunda olduğunuz işleri bile bir kenara bırakmak zorunda kalırsınız. Tüm bunlara rağmen takımınıza yatırım yapmanız, harcadığınız çabaya değecek, sonunda bundan herkes fayda sağlayacaktır.

4. Her Şeyi Bir Takım Gibi Bir Arada Yapın. Bu, Takım Ruhuna Sahip Olmanızı Sağlayacaktır.

Bir keresinde şöyle bir söz okumuştum; “Hayatınızın maçını oynamış olsanız bile, sonradan hatırlayacağınız tek şey birlikte yaptıklarınız olacaktır. Oynadığınız oyunu, yaptığınız atışları ve elde ettiğiniz skorları bile unutabilirsiniz, ama takım arkadaşlarınızı hiçbir zaman unutmazsınız”. İşte bu, takım arkadaşları arasında oluşan takım ruhunu tarif etmektedir.

Böyle bir takım ruhunu oluşturmanın ve takım üyelerini birbirlerine tutkun kılmanın tek yolu, onları sadece profesyonel ortamlarda değil, sosyal ortamlarda da bir araya getirmekten geçer. Takım arkadaşlarınızla aranızdaki bağı kuvvetlendirmenin pek çok yöntemi vardır. Örneğin, aralarındaki ilişkiyi daha da güçlendirmek isteyen aileler kamp yaparlar. Bir şirketin bünyesinde bir araya gelerek bir takım oluşturmuş kişiler de iş dışındaki saatlerde veya günlerde sosyalleşebilecekleri ortamlar keşfedebilirler. Takım/ekip üyeleri, ortak tecrübeler yaşadıkları için, bunun nerede ve ne zaman olacağı önemli değildir.

5. Takımınızı/Ekibinizi Oluşturan Kişilere Sorumluluk Yükleyin ve Onları Yetkilendirin. Bu, Yeni Liderlerin Ortaya Çıkmasını Sağlayacaktır.

İnsanlar bazı tecrübeleri tekrar tekrar yaşayarak geliştirirler. Üyelerinin veya çalışanlarının daha üstün performans göstermesini arzu eden takımlar, onlara sorumluluk değil, yetki de vermelidirler. Eğer bir ekibin veya takımın başındaysanız, pozisyonunuzu ve gücünüzü korumaya çalışmayın. Bunları elden çıkarın. Takımınızı/ekibinizi güçlendirmenin en iyi yolu budur çünkü.

6. Takımınızın Başarısını Ödüllendirin. Bu, Takımın Moralini Yükseltir.

Mark Twain şöyle demiş; İyi bir övgüyle iki ay idare edebilirim.” Aslında pek çok insan kendisini böyle hisseder. Gösterdikleri çabaların işe yaradığını ve başkaları tarafından fark edildiğini anlayan insanlar çalışmaya daha çok istekli olurlar. İşte bundan dolayı Napolyon Bonapart: Askerler renkli bir kurdele uğruna savaşların en uzununu ve en zorunu yapabilirlerdemişti. O halde siz de ekip/takım arkadaşlarınızı övün. Gösterdikleri başarılardan dolayı onları yüceltin. Eğer ekibin lideri siz iseniz, ödülü değil, suçu üstlenin. Bunu yaptığınızda, takımınız sizin için canını bile vermeye hazır olacaktır.

7. Takımınıza Yaptığınız Yatırımın Size Nasıl Geri Döndüğünü Takip Edin. Bu, Takıma Sorumluluk Getirir.

İnsanlar paralarının değer kazanacağına inanarak yatırım yaparlar. Bu, belki hemen değil ama zaman içinde mutlaka gerçekleşecektir. O halde kazandığınızı veya kaybettiğinizi nasıl anlayacaksınız? Elbette ki, hesabınızı sürekli olarak kontrol ederek, zaman içinde nasıl geliştiğini izleyerek yapabilirsiniz bunu.

Aynı şey, insanlara yatırım yaptığınız zamanda geçerlidir. Zaman içinde bunun size nasıl geri döndüğünü gözlemlemeli, harcadığınız enerjiye ve kaynağa değip – değmediğini kontrol etmelisiniz. Bazı kişiler çabuk gelişirler. Diğerleri ise daha yavaş gelişseler bile bu kabul edilebilir bir durumdur. Sonuçta görmek istediğiniz, takımınızın ne kadar ilerleme kaydettiğidir.

8. Gelişmeyen Oyunculara Yatırım Yapmaktan Vazgeçin. Bu, Kayıplarınızı Önler.

Bir takım oyuncusunun yaşayabileceği en kötü tecrübe, diğer arkadaşlarını geride bırakarak, takımda ileriye çıkmaktır. Hal böyle olsa bile, takım arkadaşlarının çıkarına olabilecek şekilde değişmeyi ve gelişmeyi reddeden elemanları takımdan çıkarmanız gerekir. Bu davranışınız elbette ki o kişiyi daha az sevdiğiniz anlamına gelmez. Bu, takımın geride kalmasına neden olan bir kişiye yatırım yapmaktan vazgeçtiğiniz anlamına gelir.

9. Takımınız İçin Yeni Fırsatlar Yaratın. Bu, Takımın Esnemesini Sağlar.

Takım elemanlarınıza yeni fırsatlar tanımak kadar onları geliştirecek başka hiçbir büyük yatırım yoktur. Önüne yeni fırsatlar ve yeni tecrübeler çıktığında, onları layıkıyla ele alabilmesi için takımın esnemesi gerekir. Bu süreç takıma sadece gelişme fırsatı tanımaz, aynı zamanda her bir kişinin de bundan faydalanmasını sağlar. Herkes potansiyelini gerçekleştirme ve daha da büyüme fırsatına sahip olur.

10. Akımınıza En Mükemmel Fırsatları Tanıyın. Bu, Takımınızdan Yüksek Verim Almanızı Sağlayacaktır.

James E. Huntor şöyle der; Bir araya gelmek, işin başlangıcıdır. Bir şeyleri bir arada tutabilmek, gelişmedir. Birlikte çalışmak ise başarıdır. Üstesinden gelmeniz gereken en önemli görevlerden birisi de, başarı yolunda maksimum ilerleme kaydedebilmesi için takımınızın önünde duran engelleri ortadan kaldırmaktır. Eğer bir takımın üyesi iseniz, göreviniz kendinizden fedakarlık yapmak veya başkalarının bir arada daha uyumlu biçimde çalışmalarını sağlamaktır. Eğer bir lider iseniz, göreviniz takımınız için enerjik bir çalışma ortamı yaratmak ve başarıyı garantilemek için, herkese ihtiyacı olan şeyi vermektir.

Takımınızı gerçek bir takım haline getirebilmek için yapacağınız yatırım, harcadığınız çabaya değer, çünkü takım, tek bir kişiden daha fazla bir şeydir. Bir şeyi yapmak için niyet ettiyseniz, onu yapmanın yolunu mutlaka bulursunuz. Hele ki ortada bir takım varsa, birden fazla yol bulursunuz.

Kaynak: John C. Maxwell’in “Ekip Çalışması 101 Her Liderin Bilmesi Gereken Şeyler” adlı kitabı

İlk yorum yapan siz olun

    Bir Cevap Yazın