İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Girişimcilik Zehirlenmesi

Girişimciliğin üzerimizde yarattığı psikoloji nedir ?

Bildiğiniz üzere son birkaç yıldır adını çokça sık duyduğumuz ve zikrettiğimiz bir sözcük var; girişimcilik, şimdi günümüzde gerek yaşantımızda gerek Tv programlarında gerek sosyal medya da gerek işte, evde ve okulda olmak üzere herkesin dilinde ağzında bir girişimcilik sözcüğü dolanmış vaziyette.

Genel olarak herkese girişimcilik anlatılmakta ve girişimcilik aşılanmakta. Bahsi geçen girişimcilik konusu konuşmaları tabi ki faydasız bir konu değildir. Aksine hem kişi adına hem ülke ekonomisi için çok faydalı ve yararlı bir oluşum ve etkendir.Bunun içinde devletimiz başta olmak üzere,  genç girişimcilere destek veren birçok yatırımcılarımız mevcuttur.

Girişimciliğin de olumlu birçok etki ve faktörünün olduğu gibi birde insanlar üzerinde pek kimsenin düşünmediği olumsuz bir boyutu da olan benim görüşümle: “Girişimcilik Zehirlenmesi” olarak adlandırdığım bir psikolojik boyutunun olduğunu düşünmekteyim.

Girişimcilik zehirlemesi olarak adlandırdığım ve bu durumda insanların gereğinden fazla bir şekilde girişimcilik hakkında konuşmaları, düşünmeleri ve her zaman bir girişim yapma beklentisi içinde olmaları, çoğu zaman da istedikleri sonucu elde edemediklerinde ise  insanlar üzerinde yıkıcı bir psikolojik sonuçlar doğuracağını düşünmekteyim.

Girişimcilik zehirlenmesinin bir noktadan sonra insanlar üzerinde girişimci olmanın zorunluluk olma düşüncesinin oluşması ve  bu oluşumu oluşturan insan çevresinden etkilenerek üzerinden bir baskı ve stres yaşamasına ve sonrasında ise depresyon gibi ciddi psikolojik sağlık sonuçlarının doğuracağı ihtimalini düşünmekteyim.

Girişimciliğinde anlatıldığı kadar basit olmadığını ve her insanın girişimciliği kaldıracak psikolojiye sahip olmadığı kanısındayım.

Genel olarak bir insan neden girişimci olmak ister sorunun en temel cevapları ise; hayallerinin peşinden giderek kendi işlerini kurmak ve yönetmek istemeleri, özgür hareket etmek istemeleri ve bağımsız bir ekonomik gelir elde ederek yaşamlarını sürmek istemeleri, bu doğrultuda hareket etmeyi  çoğumuz isteriz fakat  girişimci olabilmek sanıldığı kadar kolay değildir, çünkü yaşamımız boyunca aldığımız her karar, her seçim bir risktir.

Aşağıda, sizler için basit ama etkili birkaç soru hazırladım, sorula bir göz atıp düşünmenizi istiyorum.

Bir işletme kurmak ve yönetmek için:

  • Peşinden gidebileceğiniz bir hayaliniz ve ya tutkunuz var mı?
  • Bir alana ilginiz, merakınız ve bilginiz var mı?
  • İşler kötü gittiğinde bunu kaldıracak bir psikolojiye sahip misiniz?
  • Sermayeniz var mı?
  • Cesaretiniz var mı?

Yukarıda saydığım temel sorulara evet diyebiliyorsan,  yapabilirim diyorsan meydan senin hiç durma !

Aksi takdirde kendini yıpratıp “Girişimcilik Zehirlenmesine” maruz bırakma herkes girişimci olmak zorunda değil, günümüzde girişimci olmayıp da güzel mevki ve güzel insanlar ile birlikte bir işletmede çalışan insanlar da var.

Girişimciliği bir işletme kuran ve yöneten olarak bakma lütfen girişimcilik çalıştığın bir kurama farkındalıklar katabilmek ve mevcut bir sistemi daha verimli,  daha etkin kullanılmasını sağlamak da bir girişimciliktir.

Girişimcilik konu olarak çok geniş aslında değinebilecek ve üzerinde konuşabilecek ve araştırabilecek birçok konu ve nokta bulma imkânına sahipsin. Benim üzerimde durduğum “Girişimcilik Zehirlenmesi” olarak adlandırdığım ve düşündüğüm insanlar üzerinde oluşan sahte bir girişimci olma edası ve insanların kendisini girişimci olmaya şartlandırması ve gereğinden fazla girişimcilik dozajının insanlara empoze edilmesi sonucu insanların psikolojik olarak kötü durumlara düşürüldüğünü ve düşürüleceğini düşünmekteyim.

Peki ya girişimcilik zehirlenmesinden kendimizi nasıl koruyabiliriz?

  1. Gereğinden fazla girişimcilik kelimesini kullanmamak.
  2. Gereğinden fazla girişimcilik ile ilgili konular konuşmamak.
  3. Gereğinden fazla girişimcilik kitapları ve anekdotlar okumamak.
  4. Gereğinden fazla girişimcilik fikirleri üretme çabasında olmamak.
  5. Popüler girişimci insanların zararlı ve sizler ile uyumsuz davranışlarını edinmemek.
  6. Girişimcilik fikirlerinizi ve düşüncelerinizi her ortamda dillendirmemek.

Yukarıda saydığım maddelere dikkat etmeniz halinde girişimcilik zehirlenmesinden etkilenmeniz daha minimum seviyelerde olacaktır.
Bu yazım bir deneme özelliği taşımakta ve insanları bir konuda düşündürme amaçlı yazılmıştır. İsterim ki girişimcilik konusu ile ilgilenen ve girişimcilik düşüncesinde olan insanların girişimciliğe bir de boyuttan bakmalarını öneriyorum.

Sizin bu konuda fikri nedir ?

İlk yorum yapan siz olun

    Bir Cevap Yazın