Henry Ford, her sabah New York’un kuzey kesimdeki evinden çıkar, güney kesimdeki işine yürümüş. Yürürken de, aklına o upuzun yolun tamamını getirmezmiş. Yola başladığında, “Bir blok ötede çiçekçi vardı, bugün vitrinde ne tür çiçekler var acaba?” diye düşünür, çiçekçiyi geçtikten sonra, iki blok ötedeki gazete bayisine ulaşmayı hedefler, onu da geçince daha ilerideki mağazayı düşünmeye başlarmış.
Bu şekilde, her defasında kendisine birkaç yüz metrelik hedef seçtiğinden, kilometrelerce yürüyüşü gözünde hiç büyütmeden bitirirmiş.
Ufak parçalarına ayırabildiğiniz takdirde, en güç meseleyi bile kolaylıkla çözebilirsiniz. / Henry Ford
Çözümü parçalara bölmeyi, bu sayede düşünmüş. Yolu parçalara bölerek kolaylaştırdığı gibi, otomobil imalatını da bu şekilde kolay ve hızlı hale getirmenin mümkün olup olmadığını düşünmeye başlamış. Ve yürüyen bant üzerinde araba imal etme yolunu bu şekilde keşfetmiş.
Motor, bir şerit önünde kayacak, bir işçi birbiri ardınca geçen motorlara hep aynı parçayı ekleyecek, her işçi bir parça eklerken, büyük bir hızla otomobil imal edilmiş olacak. Ve her bir işçi, işinin sadece bir parça ekleyip birkaç vida sıkmak olup kolaylıkla onu uygulayacak.
Bonus Bilgi: Henry Ford’un önderliğinde ilk montaj bandı seri üretim aracı olan Model T

Not: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, İşletme ve Ekonomi Topluluğu olarak 2017 yılında Gölcük’te bulunan Ford-Otosan fabrikasına şirket gezisi düzenlemiştik. Montaj bandını bizzat yerinde görerek seri üretimin nasıl gerçekleştiğine şahit olmuştuk. Üretim süreçlerinin işleyişini yerinde görmek bizlere yeni bir bakış açısı kazandırmıştı. Ayrıca üretim süreçlerinde son teknoloji robot kullanımı bizleri oldukça etkilemişti.

Bir yorum