“Büyük başarılar daima büyük beklentiler çerçevesinde meydana gelir.”
İnsanlar, başkalarının kendileriyle ilgili beklentilerinin seviyesine ulaşmaya eğilimlidir. İnsanlar genel olarak başkalarının kendilerinden beklediği performansa ulaşmaya çalışır. Eğer birlikte çalıştığınız insanlardan fazla bir şey beklemiyorsanız, bu kişilerin en yüksek kapasite performans sergilemeleri için teşvik edemeyeceksiniz. Birlikte çalıştığınız insanlara onlardan büyük beklentileriniz olduğunu gösterirseniz, bu kişilerin çok daha iyi performans sergilediğini göreceksiniz. Bu olayı bilmeyerek üniversite yıllarımda çok değer verdiğim bir insan üzerinde denemiştim ve göz yaşları içinde mükemmel işler ortaya çıkartan birisi oldu hatta herkesten daha iyi oldu.

Pygmalion etkisi bir Yunan mitolojisi kahramanından esinlenerek yapılan bir adlandırmadır. Pygmalion yetenekli bir heykeltıraştır ve yaptığı mükemmel kadın heykeline aşık olmuştur. Pygmalion can havliyle aşk tanrıçası Afrodit’e dua ettikten sonra, Afrodit Pygmalion’a acır ve heykele can verir.
Pygmalion etkisi, bütün ilişkilerimizin neden birer kendini gerçekleştiren kehanet olduğunu açıklar. Bu etki ilk öğretmen- öğrenci ilişkilerini inceleyen araştırmalarda doğrulanmış. Eğer bir öğretmen öğrencisinin ” yetenekli” veya “zeki” olduğuna inanırsa, öğrencisinin o seviyeye ulaşmasını teşvik edici şekilde davranır. Eğer bir öğretmen öğrencisinin “zor” ve ” sorunlu” olduğuna inanırsa, söz konusu öğrenci o kadar da desteklenmeyecek ve dolayısıyla iyi performans göstermeyecektir – kendini gerçekleştiren bir kehanet.
Dale Carnegie, Dost kazanma ve İnsanları Etkileme Sanatı adlı eserinde, “Başkalarına, ona uygun yaşayacakları büyük bir itibar verilmesini” tavsiye eder. Carnegie zeki bir adam – başkalarından beklentilerini yükseltirseniz, doğal olarak onlar da sizin beklentilerinizi karşılamak içi ellerinden geleni yapacaklardır.
Pygmalion etkisi, başka insanlardan gerçek dışı beklentiler içinde olmanın mazereti değildir. Dünyadaki en iyi usta bile bir günde Mısır piramitlerinin aynısını yapamaz, dolayısıyla bir insandan bu düzeyde bir performans beklemek hayal kırıklığı ve hüsrandan başka bir şey getirmez. Kalite ve Performans beklemek doğrudur fakat mucize beklemek gerçek dışıdır
Pymalion Etkisi aynı zamanda bir paradoks da içerir;
İnsanlardan yüksek beklentiler içinde olmak daha iyi sonuçlar verir fakat aynı zamanda hayal kırıklığına uğrama olasılığını da yükseltir. Beklenti Etkisi, birinin yaptığı işin kalitesini algılama şeklimizin baştaki beklentilerimizin bir işlevi olduğu anlamına gelir. Baştaki beklentilerimiz ne kadar olursa, çalışanların performansı genel olarak o kadar yüksek olur fakat beklentilerimizin karşılanmaması da bir o kadar yükselir. Eğer birilerinin performansını resmi olarak değerlendiriyorsanız, performansı mümkün olduğunca objektif bir şekilde değerlendirmeyi unutmayın.
Birlikte çalıştığınız insanlara onlardan büyük işler beklediğinizi hissettirin, beklentilerinizi karşılamak için ellerinden geleni yapacaklardır.
“Usta Zhuang’ın paradoksunu duymuş muydun? Rüyamda bir kelebek olduğumu gördüm. Artık uyandım ve rüyasında kelebek olduğunu gören bir insan mıyım, yoksa rüyasında insan olduğunu gören bir kelebek miyim, bilmiyorum.” (Dark)
İlk yorum yapan siz olun