İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sorumluluk İnsanı Eğitir

Yaşamımız boyunca hayata dair belli başlı sorumluluklarımız var. İnsan ilişkilerinde olsun, ailemize karşı olsun, doğaya, hayata karşı olsun üstlendiğimiz bu sorumluluklar, bizim insani ilişkilerimizi geliştirir.

Antoine de Saint-ExupéryDüzgün insan olabilmek için sorumluluk üstlenen birisi olmak gerekir.” diyerek bir bakıma toplumda oluşturduğumuz benliğimizi sorumluluk üstlenme durumumuza bağlamıştır.

Wendell Phillips ise “Sorumluluk insanı eğitir” diyerek sorumluluğun öğretici bir yönünden bahsetmiştir. Kendimiz için aldığımız kararlar doğrultusunda üstlendiğimiz bazı sorumluluklar vardır. Bu sorumluluklarımız bizi eğitir ve aynı zamanda bizim için bir fırsattır.

Sorumluluk üstlenerek zihnimizi ve bedenimizi dengeli bir şekilde geliştirebiliriz. Bu kendimize yapacağımız en iyi yatırımdır. Böyle bir sorumluluk bilincine sahip olmak zorlukların üstesinden gelerek kişiye belli bir güç ve dayanıklılık kazandırır. O yüzden aldığımız sorumluluğun büyüklüğü sonucunda elde ettiğimiz kazanım da büyük olacaktır. Büyük sorumluluk almadan büyük başarılar elde edemeyiz.

Genelde sorumluluğu bir risk olarak görür ve bundan kaçarız ama gerçek şu ki bu yükün altına girmeyerek büyük bir risk almış oluruz.

İstediğimiz şeyi elde etmek istiyorsak eğer sorumluluk alabilmeyi ve yük taşımayı öğrenmeli ve bunları yerine getirmede istikrarlı olmalıyız. Eğer yorulmaya gönlünüz yoksa yükselmeyi de beklemeyin. O yüzden bizlere verilen görevleri  bir fırsat olarak görmeli ve altından kalkabilmeyi  öğrenmeliyiz. Bu süreç ne kadar zor olsa da işin sonunda kendimizi gerçekleştirmenin verdiği keyif ile özgüveninin katbekat arttığını hissedeceksin. Başarıya ulaşmanın hazzını tadabileceksin. 

Varoluşçuluğun kurucusu Jean-Paul Sartre “Özgürlük, sorumluluklarını bilmektir.” demiştir.

Sartre’nin düşüncelerine göre:

Özgürlük, sorumluluk yüklenmekle mümkün hale gelir. Tüm eylemlerinin sorumluluğunu üzerine alabilmiş insan, özgür olup sadece böyle bir gerçek varoluşa sahip olabilir. Bu nedenle tek mutlak değer özgürlük olsa bile sorumluluğa bağlanan bu özgürlük katı bir ahlakı gerektirir.

Sartre’nin düşüncelerinden de yola çıkacak olacaksak, alacağımız her sorumluluk hayatımıza bir anlam katacak. Başardığımız bir işin sonucunu aldığımız  sorumluklara ve ne kadar iradeli bir şekilde gerçekleştirdiğimize borçlu olacağız.

Sonuca varacak olursak; hedeflerimiz ve istediğimiz şey her ne olursa olsun o şey için devamlı ve iradeli çalışmakla elde edebiliriz. O işe verdiğimiz değer ve üstlendiğimiz her sorumluluk bizleri başarıya ulaştıracak bir köprü. Bu doğrultuda hayatımıza dair yaptığımız seçim, sorumluluk almak demektir. Sorumluluk almak ise, bütün sonuçlarıyla o olayın tartışmasız yaratıcısı olduğunu kabullenmektir.

Yararlandığım Kaynaklar

http://www.hurriyet.com.tr/sorumluluk-almak-36229712
https:/www.cafrande.org/varolusculugun-kurucusu-jean-paul-sartre-ve-felsefesi
https:/mesimepacal.wordpress.com/2017/06/1/sorumluluk-insani-egitir-wendell-phillips

İlk yorum yapan siz olun

    Bir Cevap Yazın